Logotip Lectura FàcilEl Grup Cooperatiu TEB s’ha implicat al màxim amb els Jocs Special Olympics 2018.

Un total de 117 esportistes i 24 tècnics i voluntaris dels clubs esportius del TEB van participar-hi. El TEB va ser l’entitat que va portar la delegació més nombrosa de tots els Jocs.

Els Special Olympics van tenir lloc del dijous 4 d’octubre al diumenge 7 d’octubre a Andorra la Vella i a la Seu d’Urgell. Hi van participar més de 1.500 esportistes de tot el món, incloent països com Índia, Alemanya, Portugal o Finlàndia. El lema d’aquesta edició va ser “El millor és qui ho intenta”.

Els Jocs Special Olympics són l’esdeveniment esportiu més important per a les persones amb discapacitat intel·lectual. Se celebra un cop cada 4 anys a Catalunya. Els primers es van fer l’any 1988 a Lleida. Des de llavors, ja s’han dut a terme onze edicions.

Els Jocs també són la millor ocasió per sensibilitzar per fer una societat més inclusiva. Reivindiquen els drets i mostren les capacitats del nostre col·lectiu. Personalitats com Carles Puyol, Pep Guardiola, Pau Gasol o Mònica Terribas s’han sumat enguany a la campanya a favor dels Jocs.

Excel·lents resultats esportius

Tots els esportistes del TEB van ser campions i campiones. A més, van aconseguir uns excel·lents resultats. En total, van guanyar 13 medalles d’or, 15 medalles de plata i 7 de bronze.

 • Ciclisme: 4 medalles d’or, 2 de plata i 1 de bronze
 • Atletisme: 3 d’or, 2 de plata i 3 de bronze
 • Tennis taula: 3 d’or i 1 de plata
 • Futbol sala: 2 d’or
 • Natació: 1 d’or, 4 de plata i 1 de bronze
 • Botxes: 4 de plata
 • Bàsquet: 1 de plata
 • Handbol: 1 de plata
 • Hoquei: 1 de bronze

Molt més que esport

Als Jocs Special Olympics, la convivència i el companyerisme són tan importants com les competicions esportives. Els esportistes del TEB van allotjar-se a diferents hotels d’Andorra la Vella i La Seu d’Urgell i van gaudir d’experiències úniques. Destaquen:

 • Cerimònia inaugural: Va aplegar més de 3.000 persones. Les diferents delegacions d’esportistes van fer la tradicional desfilada i van gaudir d’actuacions musicals. Enguany els Jocs van fer un homenatge pòstum a Francesc Martínez de Foix i Llorens. Va ser un dels grans promotors de l’esport inclusiu i va dirigir el TEB prop de 40 anys. El seu germà Joan va recollir una placa commemorativa de mans de Gerard Figueres, director general d’esports de la Generalitat.
  Village: Els esportistes i visitants van poder gaudir cada dia dels Jocs d’activitats i actuacions a les zones village d’Andorra i de La Seu. Dissabte a la nit, a més, van acollir la gran festa de l’esportista, amb música i concerts en directe.
  Cerimònia de cloenda: Els esportistes van acomiadar-se dels Jocs cantant plegats la cançó “Un instant en el temps”. La flama olímpica es va apagar fins d’aquí 4 anys.

Recepció dels esportistes

Els ajuntaments han reconegut el mèrit i l’esforç dels esportistes del TEB a la seva tornada dels Jocs. Autoritats municipals els han rebut tant a Sant Andreu (Barcelona) com al Vallès