Una brigada de TEB Verd ha començat avui a retirar les plaques franquistes que encara queden als carrers del districte de Sant Andreu (Barcelona). Els propers dies retiraran un total de 128 plaques construïdes entre 1939 i 1975, la majoria de les quals visibles a façanes d’edificis residencials promoguts pel franquista Instituto Nacional de la Vivienda.

La tasca, encarregada per l‘Ajuntament de Barcelona, és fruit del treball de la Comissió de la Memòria Històrica del Districte de Sant Andreu, constituïda l’any 2015 amb l’objectiu de preservar la història i la identitat del territori. L’Arxiu Municipal del Districte de Sant Andreu conservarà un exemplar de cada tipus de placa recollida, mentre que la resta del material es fondrà i reconstruirà per senyalitzar espais que van patir la Guerra Civil i la repressió franquista.

Una de les plaques, situada a la farmàcia Castellanos, a la cantonada entre Gran de Sant Andreu i la rambla de Fabra i Puig, passarà a formar part del museu dels Amics de la Fabra i Coats, format per antics treballadors de la fàbrica.

Els treballadors de TEB Verd han estat acompanyats al llarg de la jornada per Felipe López-Aranguren, conseller del grup municipal Barcelona en Comú a Sant Andreu i president de la Comissió de la Memòria Històrica del Districte. Un equip dels informatius de betevé ha recollit la notícia.

Cooperativa de treball sense ànim de lucre per al sector mediambiental

TEB Verd és una cooperativa de treball d’iniciativa social integrada al Grup TEB que ofereix serveis de jardineria, neteja i manteniment d’espais naturals i agricultura ecològica. Té una plantilla estable de més de 40 persones sòcies treballadores, de les quals la majoria són persones amb discapacitat intel·lectual. Actualment, entre altres, s’encarrega del manteniment i conservació del parc del Turó de Putget, del parc de les Glòries, del MNAC, del manteniment forestal a la Torre de Collserola o del disseny i plantació de la coberta de Sants.