Com cada any, coincidint amb l’obertura de la campanya de la Renda, TEB difon la “Guia de la Renda 2018. Especial per a famílies amb persones amb discapacitat intel·lectual al seu càrrec”.

El document, elaborat per l’equip de TEB Gestió i l’assessoria Coma&Roig, dóna a conèixer les qüestions que més afecten les famílies a la declaració de l’IRPF. En alguns casos, poden recuperar fins a 4.000 euros.

Què és l’Impost sobre la Renda?

Tots els treballadors i treballadores paguen l’Impost sobre la Renda (IRPF). L’empresa resta cada mes un percentatge de la seva nòmina. És obligatori fer-ho. També paguen l’IRPF les persones que cobren una pensió.

Els diners van a l’Estat a través d’Hisenda i serveixen per finançar serveis públics com les escoles i els hospitals. És un impost progressiu: com més diners cobres, més pagues d’IRPF.

Què és la declaració de la Renda?

Un cop a l’any moltes persones i famílies han de presentar la Declaració de la Renda.

Hisenda fa un esborrany que els diu quant han pagat d’IRPF durant l’any anterior (2018). Els dirà si:

  • Han pagat de més: llavors Hisenda els tornarà diners
  • Han pagat de menys: llavors hauran de pagar la diferència a Hisenda.

La persona o família pot modificar l’esborrany abans d’enviar la declaració definitiva a Hisenda.

Quan i com es presenta la declaració de Renda?

Enguany el període per presentar la declaració de Renda és entre el 2 d’abril i l’1 de juliol.

Es pot presentar per Internet o en persona a una oficina d’Hisenda. Per fer-ho en persona, cal demanar cita prèvia a partir del 9 de maig.

Ves amb compte!

Moltes famílies de persones amb discapacitat tenen dret a pagar menys impostos d’IRPF. Entre altres, poden gaudir de les deduccions per ‘mínims per discapacitat’ i dels ajuts DAFAS. En alguns casos, poden recuperar fins a 4.000 euros de la Renda.

Cal anar amb compte, perquè Hisenda sovint envia esborranys de la Renda equivocats.

Tothom ha de presentar la declaració?

No. Les persones que cobren el salari mínim no estan obligades a fer la declaració de la Renda.

A més, si viuen amb la família, poden fer una declaració de la Renda conjunta. Això vol dir que el pare o la mare faran una única declaració de Renda de la unitat familiar.

T’ajudem!

  • Per a les famílies que fan la declaració elles mateixes, és important que tinguin en compte la Guia útil de la Renda 2018.
  • Si ja disposen d’una assessoria, recomanem que li facin arribar la Guia perquè la tingui present.
  • Així mateix, per als qui no disposin d’assessoria de confiança, el TEB recomana contactar amb l’equip de Coma&Roig.

Xerrada informativa

AFAT (Associació de Famílies i Amics del TEB) va organitzar la primera xerrada del cicle Espai Famílies 2019 al voltant de la “Fiscalitat per a persones amb discapacitat i les seves famílies”. Va tenir lloc el 10 d’abril a TEB/Sant Andreu.

Santiago Roig, advocat i patró a TEB Fundació, i Artur Feijóo, director de finances i administració del Grup Cooperatiu TEB, van presentar la Guia útil de la Renda 2018 davant de més de 50 familiars.