Project Description

Bolet Ben Fet potencia el cultiu controlat d’espècies de bolets autòctons. La majoria de llavors que s’estan venent en el món provenen de soques asiàtiques. Ara gràcies al projecte finançat a través de l’Operació 16.01.01 del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020, Bolet Ben Fet ha pogut disposar de nous recursos per investigar sobre l’optimització de mètodes de cultiu ecològic d’espècies diferents en soques catalanes.

Bolet Ben Fet potencia el cultiu controlat d’espècies de bolets locals

La diversitat de fongs que s’estan cultivant a escala industrial es redueix a una vintena d’espècies, i la majoria provenen de la tradició asiàtica. L’objectiu d’aquest projecte ha sigut incrementar el ventall de bolets comestibles cultivats amb espècies autòctones de Catalunya. Es tracta d’un territori amb una gran diversitat micològica i una arrelada tradició en el món dels bolets. Tant des del punt de vista gastronòmic (molts plats incorporen algun tipus de bolet) com lúdic (anar a “caçar bolets” és una activitat estesa entre la població catalana).

Els beneficis d’arribar a un cultiu controlat d’aquests bolets son múltiples en comparació a la seva recol·lecció directa al bosc.

  • El cultiu garanteix l’aprovisionament regular de bolets en qualsevol moment, independentment de l’estació de l’any o les condicions meteorològiques.
  • La producció de bolets cultivats redueix la pressió sobre les poblacions naturals d’aquests fongs. Així, ajuda a la conservació de la biodiversitat dels ecosistemes naturals, on aquestes espècies fúngiques juguen un paper primordial com a descomponedors de matèria orgànica difícil de degradar.
  • El bolet cultivat permet una millor traçabilitat i bioseguretat del producte comercialitzat (per exemple, absència de metalls pesants o altres contaminants).

En definitiva, el treball de Bolet Ben Fet per aconseguir una soca local, recollir-la, aïllar-la i poder-la cultivar ha sigut tot un èxit.

Aquest projecte ha sigut possible gràcies a:

Bolet Ben Fet potencia el cultiu controlat d’espècies de bolets autòctonsBolet Ben Fet potencia el cultiu controlat d’espècies de bolets autòctons