Més de 1.000 persones van assistir dissabte 16 de setembre a l’acte d’homenatge a Francesc Martínez de Foix, un dels majors referents del sector de la discapacitat intel·lectual del país, el qual va morir el 17 de juliol als 63 anys.

L’acció, organitzada de manera conjunta per Special Olympics Catalunya i Espanya, Federació ACELL, Grup Cooperatiu TEB, Dincat-Plena inclusió, DKV Integralia, Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya i Xarxa Ambiental, va tenir lloc a l’edifici INEFC Barcelona amb la participació de família, amics i amigues, companys i representants del sector de la discapacitat, l’esport, el cooperativisme i la política.

En el seu parlament, el president Carles Puigdemont va destacar el gran llegat de Francesc Martínez de Foix i la necessitat de continuar-ho conjuntament Administracions Públiques i teixit social per “fer un país millor”. Va reivindicar la seva “força, coratge, honestedat i insistència” i que “mai es va rendir” per canviar les injustícies socials. Per la seva banda, la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa va posar en valor el seu rol “emprenedor”, liderant projectes sempre “cooperativament i democràticament”.

Gerard Figueras, secretari general de l’Esport va afirmar que “amb ell compartíem que, si algun dia  tenim un país de debò, les persones han de tenir les mateixes oportunitat de fer esport”. Laia Ortiz, tinenta d’alcalde de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona, va recordar que “va fer ciutat”, impulsant iniciatives de proximitat, inclusives i cooperatives.

L’acte, que va repassar les principals contribucions de Martinez de Foix en tres àmbits: drets i família, treball i cooperativisme i foment de l’esport, va comptar també amb emotives actuacions dels artistes Tortell Poltrona, Toni Albà, Quique Malabares i Txell Sust, així com de l’equip de TEBVist, televisió online feta per persones amb discapacitat intel·lectual impulsada pel mateix Francesc Martínez de Foix. Va estar conduït pel periodista esportiu de TV3 Bernat Soler amb la col·laboració dels periodistes Pitu Abril, Josep Maria Soro i l’actriu Marta Bayarri.

Compromís amb el treball, l’esport i el cooperativisme

Al llarg de la seva trajectòria professional, Francesc Martínez de Foix va destacar pel seu compromís amb les persones amb discapacitat intel·lectual i amb els valors del cooperativisme i l’economia social. Entre altres, va dirigir el Grup Cooperatiu TEB i va impulsar i presidir la Federació Catalana d’Esports per a Persones amb Discapacitat Intel·lectual (ACELL) i Special Olympics Catalunya i Espanya. També va ser vicepresident de la Federació Dincat-Plena Inclusió i membre del consell rector de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya. Al 2012 va rebre la Creu Sant Jordi.