Les eleccions generals del 28 d’abril i les municipals i europees del 26 de maig eren històriques. Després d’anys de reivindicació, 100.000 persones protegides judicialment arreu de l’estat i 12.000 a Catalunya recuperaven finalment el seu dret a vot fruit de la reforma de la llei electoral d’octubre de 2018.

En aquest nou context, i amb l’objectiu de potenciar la participació a la vida política de les persones com a subjectes actius i de ple dret, el Grup Cooperatiu TEB ha dut a terme una intensa campanya de participació interna que ha inclòs formacions sobre els fonaments del dret a vot i com exercir-lo de manera pràctica, elaboració de díptics en lectura fàcil, recollida de propostes de millora de les ciutats i trobades de les persones amb candidats i candidates municipals.

En total, s’han realitzat una quinzena de xerrades formatives als diferents centres de treball del grup, amb una participació de més de 400 persones. També s’han recollit desenes de propostes de millora de les ciutat en diversos àmbits, incloent la via pública, el treball i la formació, el transport públic, l’habitatge, la cultura, la salut o la protecció social.

Reunions amb els candidats i candidates

TEB ha resumit les demandes de les persones i les ha complementat amb les necessitats de l’entitat en una doble edició especial del seu butlletí de notícies TEBMàtica:

Aquests documents han servit de base per explicar demandes en primera persona en diverses trobades amb candidats i candidates municipals. Així, al llarg del mes de maig, han visitat TEB/Sant Andreu Gemma Tarafa, candidata de Barcelona en Comú; Margarita Marí-Klose, candidata de PSC; Neus Munté i Xavier Orno, candidats de Junts per Catalunya, i Montse Benedí, candidata d’ERC.

D’altra banda, han visitat TEB/Castellar Ignasi Castellar i Joan Creus, candidats del PSC; Marga Oncins, Laura Girbau i Cèlia Castells, candidates de la CUP Castellar; Humberto Carrero, candidat En Comú-Podem Castellar; Pau Castellví, candidat Junts per Castellar, i Rafa Homet, d’ERC.

Les trobades tenien un doble objectiu: que les candidatures tinguessin en compte la veu i el vot del col·lectiu a l’hora  d’elaborar els seus programes electorals i dur a terme la seva acció municipal, i que els representants polítics poguessin explicar els seus compromisos electorals amb més proximitat, resolent dubtes i expressant el programa de manera més accessible.

Bones pràctiques

La campanya de TEB ha estat reconeguda per la Federació Dincat-Plena Inclusió, que les ha inclòs com a bona pràctica en la seva jornada tècnica per a entitats sobre “Dret de participació a la vida pública i política”, celebrada el  3 de maig de 2019 en el marc de la campanya “El nostre vot compta”.

Trobareu més informació sobre la campanya al reportatge de TEBVist “Veu i vot per tenir oportunitats” i al reportatge sobre el dret a vot de Els Matíns de TV3.[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]