Francesc Martínez de Foix i Llorens, premi d’honor a títol pòstum, i la UE Sant Andreu, premi al Compromís Solidari per la seva nova secció special amb futbolistes del TEB, van ser reconeguts en els 9ns Premis Nacionals Special Olympics Catalunya.

L’acte, amb guardons en 7 categories i un Simpòsium sobre la inclusió en els clubs esportius organitzat per Special Olympics Catalunya i la Fundació Futbol Club Barcelona, va tenir lloc dijous 15 de febrer a l’Auditori 1899 del FCBarcelona amb la participació de més de 400 persones.

Promotor d’ACELL i Special Olympics Espanya i Catalunya

Francesc Martínez de Foix i Llorens, qui ens va deixar al juliol després de gairebé quatre dècades al capdavant del TEB, va ser reconegut a títol pòstum pel seu compromís amb el treball, l’esport i el cooperativisme a favor a les persones amb discapacitat intel·lectual.

En l’àmbit de l’esport, Martínez de Foix va participar activament en la fundació de la Federació Catalana d’Esports per a Persones amb Discapacitat Intel·lectual (ACELL), entitat que va presidir durant 23 anys, i va contribuir a fundar Special Olympics Espanya i Special Olympics Catalunya, entitats de les quals també va ser president. El 1992 va impulsar els primers Jocs Special Olympics a Barcelona i Vilanova, els quals van significar un avenç en el reconeixement de les persones amb discapacitat intel·lectual.

Van recollir el premi el seu fill Pere i el seu germà Joan de mans de Sergi Grimau i Marina Gomez, presidents respectivament d’Special Olympics Catalunya i la Federació ACELL. Com a reconeixement addicional a la seva figura, a partir de la propera edició el Premi d’Honor dels Premis Nacionals Special Olympics Catalunya es passarà a dir Premi Francesc Martínez de Foix i Llorens.

UE Sant Andreu-Special TEB, la unió de dues entitats emblemàtiques del territori

4fe68848-dd48-4362-9483-53d85bafeabc

Per la seva banda, Special Olympics Catalunya va reconèixer la UE Sant Andreu per la seva nova secció Special, la UE Sant Andreu-Special TEB, constituïda al novembre amb  els cinc equips i 48 futbolistes del Club Esportiu TEB. Manuel Camino, president de l’entitat andreuenca, va recollir el guardó i va destacar els beneficis del futbol inclusiu per totes les parts que hi col·laboren.