La pandèmia de COVID-19 ha agreujat les desigualtats existents en la nostra societat. I a més, ha col·locat a les dones en situació de greu risc, de vegades fins i tot en les seves pròpies llars. Per això, en el Dia de la Dona, des del TEB ens sumem a les reivindicacions del sector, reunit a DINCAT, per reclamar al Govern i a les institucions que “es tingui en compte la realitat que afronten les dones amb discapacitat intel·lectual a l’hora d’abordar la lluita per la igualtat de gènere“.

A més, el sector demana que es faci “posant en valor el paper de les mateixes dones amb discapacitat intel·lectual en la lluita feminista, fent-les participes del moviment i visibilitzant el seu lideratge”.

El paper de les dones a la Pandèmia

Per altra part, des del TEB, en el Dia de la Dona volem fer valdre el treball de totes les dones durant la pandèmia. Tal com ho reflecteix un estudi recent de la Comissió Europea, la Covid-19 ha resultat especialment dura per a les dones a tot el món. “Mèdiques, infermeres, professores, dependentes -doncs són llocs que sovint ocupen dones – s’han trobat a primera línia de combat contra la pandèmia i, al mateix temps, han hagut d’assumir més responsabilitats a la llar”.

Des de la nostra entitat, a més d’observar el treball ingent de mares i germanes durant el confinament, hem vist el gran valor de les dones amb discapacitat intel·lectual, que han demostrat les seves capacitats, fins i tot fent-se càrrec -quan calia, de les cures d’altres a les seves pròpies llars.

Doble discriminació

Les dones amb discapacitat intel·lectual pateixen una doble discriminació, per raó de gènere i per la pròpia discapacitat. Segons l’Observatori de la Discapacitat, la taxa d’atur és superior per a les dones amb discapacitat que per la resta. És a dir, la taxa d’atur de les dones amb discapacitat és d’un 33% enfront del 25% de les que no tenen cap discapacitat. A més, el salari anual és inferior per al col·lectiu femení amb discapacitat; i la percepció de sentir-se discriminada és més del doble entre les dones amb discapacitat respecte a la resta.