L’acte de presentació del monogràfic “Sexe i Discapacitat” del programa TEBVist va omplir dimecres 6 de juliol a la tarda l’auditori de la biblioteca de Can Fabra (Barcelona) amb més de 150 assistents.

Aquest és el primer producte audiovisual fet per reporters del propi col·lectiu de persones amb discapacitat intel·lectual en el qual s’aborda el dret a la sexualitat.

L’acte, conduït pel periodista de Tv3 Josep Maria Soro, director del TEBVist, va comptar amb la participació, entre altres persones, de Rosa Cadenes, presidenta de la Federació Dincat, qui va defensar la necessitat de fer més pedagogia sobre sexualitat dins del col·lectiu. Per la seva banda, Carmen Andrés, regidora del districte de Sant Andreu, va admetre la necessitat d’habilitar més pisos de lloguer assequibles per a persones amb discapacitat perquè puguin exercir la seva plena autonomia.

El monogràfic “Sexe i Discapacitat” inclou tres blocs amb diferents perspectives de la realitat sexual del col·lectiu. El primer dóna veu a tres parelles amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies, les quals expressen els seus anhels i preocupacions, sovint contraposats, en aspectes com el coit, la maternitat o els rols dins de les relacions de parella. El segon bloc entrevista en profunditat Gemma Deulofeu, psicòloga i sexòloga responsable de Suports a la sexoafectivitat de la Federació Dincat, qui dóna una visió experta sobre l’àmplia diversitat de maneres que tenen les persones amb discapacitat per poder-se expressar sexualment.

 

Finalment, el monogràfic s’endinsa en la història personal de Francesc Granja, persona amb diversitat funcional sobrevinguda, fundadora del projecte Tandem Team, que fa d’intermediari en serveis d’assistència sexual. L’audiovisual recopila també les experiències, expressades de primera mà i sense tabús, tant de persones amb diversitat funcional ‘receptores’ de serveis d’assistència sexual com de persones ‘donants’ d’aquest acompanyament íntim.

L’acte ha conclòs amb una taula rodona en què han participat protagonistes del reportatge, incloent Teresa Pujol, treballadora amb discapacitat intel·lectual, Mari Carmen Sánchez, mare d’una persona amb discapacitat intel·lectual, Gemma Deulofeu i Francesc Granja.

TEBVist és un programa de televisió online mensual fet per persones amb discapacitat intel·lectual del Grup Cooperatiu TEB. Entre altres reconeixements, ha rebut el premi del Consell Municipal de Benestar Social de l’Ajuntament de Barcelona al millor mitjà de comunicació per Internet de l’any 2015.

Reportatges de “Sexe i Discapacitat”

Capacitats per gaudir d’una vida sexual plena

Gemma Deulofeu, formació i assessorament per gaudir del sexe 

Quan el sexe i la cadira de rodes es donen la mà

També és possible trobar, al canal de youtube del TEBVist, els reportatges amb subtítols en castellà.